top of page
  • Ellen

Tips voor een basic aperoplank!

Bijgewerkt op: 15 nov. 2021

Een lekkere apero/tapasplank kan niet ontbreken op een gezellige avond met vrienden. Je kan ervoor kiezen om zelf je eigen toastjes te beleggen en speciale hapjes te maken, maar daar heb je natuurlijk niet altijd zin in... Hierbij geef ik je enkele tips om er een geslaagde apero van te maken, zonder uren in de keuken te moeten staan om je eigen hapjes te maken!

Aangezien het aantal vegetariërs/veganisten in mijn vriendengroep (en die van jou waarschijnlijk ook) tegenwoordig alleen maar toeneemt, is het natuurlijk belangrijk om ook hen niet te vergeten.

Een klassieke apero begint met de vleesjes! Voorzie verschillende soorten (Mortadella, Rosette-salami, Parmaham, Chorizo, Coppa, ...) en verschillende texturen (blokjes, reepjes, schelletjes, ...). Zo wordt je plank niet 'saai'.

Kaas hoort eveneens thuis op een klassieke aperoplank, kies ook hier weer verschillende soorten en texturen (blokjes Gouda, Ricotta, geitenkaasbolletjes, mozzarella-bolletjes, dikke schellen Chaumes, ...). Ook gefrituurde kaasballetjes zijn een leuk alternatief.


Waar ik persoonlijk een grote fan van ben op een aperoplank, zijn dips! Je kan hier ook weer eindeloos in variëren qua smaken en soorten natuurlijk. Tzatziki, hummus, auberginedip, tomatensalsa, guacamole, paprikatapenade, ... tegenwoordig vind je in alle winkels wel een uitgebreid assortiment van kant-en-klare dips waaruit je kan kiezen.

Uiteraard heb je dan ook dingen nodig waarmee je kan dippen. Hou het ook hier niet bij 1 soort dippers maar varieer! Je kan gaan voor Grissini-stokjes, knoflooktoastjes, nacho-chips, bugles-chips, stokbrood, ... maar ook groentjes zijn leuk om mee te dippen! Qua groentjes zijn de klassiekers natuurlijk rauwe worteltjes, komkommer, zongedroogde tomaten, olijven, ... Maar gegrilde paprika's of courgetten zijn ook lekkere keuzes.


Een handige regel bij het samenstellen van je aperoplank is de 3-3-3-regel en hij is zo simpel als het klinkt: kies 3 kazen, 3 vleessoorten en 3 soorten fruit (vijgen, druiven, appel, noten, ...). Vul vervolgens de lege ruimtes op met je dippotjes of dippers en je bent ready to go!


Verder kan je ook enkele potjes met verschillende soorten chips op tafel zetten, voor de snacklovers onder je vrienden! Voorzie zeker ook een zout- en pepervaatje op tafel, voor diegenen die wat extra smaak willen toevoegen aan hun toastje of dergelijke.


Nu enkel nog een paar lekkere drankjes kiezen en je bent er klaar voor!


bottom of page