top of page
  • Ellen

Macaroni met ham en kaas

Bijgewerkt op: 30 mei 2022

Ik heb weer een lekker, basic receptje met volledige uitgeschreven stappen voor de beginners. Macaroni was vroeger (en nu stiekem nog een beetje) echt mijn lievelingsgerecht, dus ik verwacht er veel van als iemand macaroni voor mij maakt... Met dit recept kan het niet misgaan en duurt het bovendien maar een 20-tal minuten om het klaar te maken!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250gr macaroni

  • 450ml melk

  • 50ml room

  • 150gr hesp

  • 150gr gemalen Emmentaler

  • 22gr bloem

  • 18gr boter

  • Peper, zout en nootmuskaatRecept:

Stap 1: pasta koken

Vul een pot met +- 2.5 liter water (1 liter per 100gr pasta) en zet op het vuur (hoge stand) met het deksel erop. Zo zal je water sneller koken en gaat er geen energie verloren. Wanneer het water kookt, voeg je een flinke scheut zout en de pasta toe en roer je de eerste 30 seconden door het water. Op die manier blijft de pasta niet aan de pot kleven. Kijk op de verpakking hoelang de pasta moet koken en hou de tijd in het oog. Ondertussen kan je de sneetjes hesp al in kleine stukjes/blokjes snijden en de andere ingrediënten klaarzetten. Giet de pasta af na het juiste aantal minuten.

Stap 2: bechamelsaus maken (kijk hier voor extra beginnerstips)

Zet een steelpannetje op het vuur (middelmatige stand). Doe de boter erin en laat smelten. Voeg vervolgens ook de bloem toe en roer door mekaar. Wanneer dit mengseltje een soort 'koekjesgeur' krijgt, giet je de melk en de room erbij. Roer nu goed door met een garde tot het kookt. Blijf nog 1 minuutje doorroeren terwijl de saus inkookt en zet vervolgens het vuur af.

Stap 3: saus afwerken

Haal de pan van het vuur en zet op een onderzetter. Voeg de gemalen Emmentaler toe en roer opnieuw door met de garde tot alle kaas opgenomen is. Doe ook de stukjes hesp erbij en roer ze door de saus. Vervolgens kruid je de saus nog wat af met peper, zout en nootmuskaat.

Stap 4: mengen

Doe de pasta weer in de kookpot en giet de kaassaus erbij. Roer alles goed en proef nog een laatste keer of je eventueel moet bijkruiden.


Optioneel:

Je kan de macaroni natuurlijk ook gratineren in de oven. In dit geval giet je de macaroni in een ovenschaal en strooi je nog 50gr gemalen Emmentaler over de bovenkant. Daarnaast strooi je ook een eetlepel paneermeel over de bovenkant (dit slorpt de vetten op die vrijkomen wanneer de gemalen kaas smelt, anders krijg je zo'n vettige korst). Zet de schaal 10-15 minuten in de oven aan 180 graden onder de grill.


Smakelijk!bottom of page